Loučná nad Desnou
Loučná nad Desnou

Kontakty

Obec Loučná nad Desnou
Loučná nad Desnou č.p. 57
788 11 Loučná nad Desnou


ID datové schránky: jptasa6
Telefon: 583 235 222
E-mail:
podatelna@loucna-nad-desnou.cz

Bankovní spojení:
5820841/0100

: 00302953


Další kontaktní informace


Mapa

Úřední hodiny

Pondělí
8:00 – 11:00
12:00 - 16:45

Úterý
8:00 – 11:00
12:00 – 15:00

Středa
8:00 – 11:00
12:00 – 16:45

Čtvrtek
8:00 – 11:00
12:00 – 15:00

Pátek
dle dohody s konkrétním zaměstnancem

Lékárna v budově Obecního úřadu

Pondělí – Pátek
18:00 – 18:30 hod.
tel. 583 214 877

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

MUDr. Miloslav Borek
Loučná nad Desnou 60, 788 11
tel. 583 235 153
web www.mudrborek.cz
Ordinační hodiny
Po 8.00 – 12.00 hodin
Út 12.00 – 15.00 hodin
St 8.00 – 12.00 hodin
Čt 12.00 – 15.00 hodin
Pá 8.30 – 12:00 hodin

Ordinace praktického lékaře pro děti a dorost

MUDr. Bc. Katarina Berková
Lázeňská 239
788 15 Velké Losiny
tel. +420 731 811 900
email: pediatrlosiny@seznam.cz
Ordinační hodiny
Po 13.00 – 15.00 hodin
Út 08.00 – 10.00 hodin
St 13.00 - 14.00 hodin
Čt 08.00 - 10.00 hodin
Pá 08.00 - 10.00 hodin

Pošta Partner Loučná nad Desnou

Pondělí – Pátek
8.00 – 11.00 hodin
13.00 – 16.00 hodin
tel. 583 235 221

Horská služba

Červenohorské sedlo
Kouty nad Desnou

NON-STOP SOS +420 1210

Dnes je 16. 07. 2019
a svátek má Luboš

Počasí v Loučné
Aktuální teplota
(16. 7. 2019 09:59)

16.1 °C

Vlhkost

72.9%

Detailní informace o počasí v Loučné a Koutech nad Desnou

Zakousněte se do chleba z Velké Bíteše

Rohlíkového a chlebového pečiva nabízí pekárna přes čtyřicet druhů.

SU – JE DENÍK 30.5.2011

Dobrou chuť! Zakousněte se do chleba z Velké Bíteše

Chléb je základní potravinou, která je součástí našeho jídelníčku už po celá tisíciletí. Slovanský zvyk vítat hosta chlebem a solí přetrvává dodnes a jak se říká, kde není chléb, je hlad. To si vzala k srdci i Jeřábkova pekárna ve Velké Bíteši, která se rozhodla navázat na českou tradici a krok za krokem se z malého výrobce vypracovala na oblastního dodavatele.

Chléb, který chutná

V dějinách lidstva se chléb pekl různě – v pecích, v zemních jámách, na horkých kamenech nebo v kamenných píckách. Ingrediencí pro český chléb byla většinou mouka, voda a sůl, volitelně pak kvasnice, koření nebo různá semínka. Jeřábkova pekárna dnes přiravuje chléb a pečivo podle tradiční kvasové metody v klasické parní peci. Její produkty Bítešský chléb, Finský chléb, bezlepkový chléb Calta a Chlebánek z bezlepkové směsi díky tomu získaly i ocenění kvality českých potravin Klasa.
K současné podobě pekárny vedla dlouhá cesta. Ve čtyřicátých letech objekt postavil dědeček současné majitelky Hany Pöcklové.
Rodina jej však nevyužívala dlouho, v roce 1948 byl dům zabaven a vrácen zpět až v restituci. Původně sloužil jako kamnářství, ale v roce 1961 zde vznikla výrobna Jihomoravských pekáren a pečivo se zde peklo až do začátku osmdesátých let, kdy byl provoz pozastaven kvůli vzniku velkokapacitní pekárny ve Žďáru nad Sázavou.
Po navrácení nemovitosti dům prošel celkovou rekonstrukcí. Pekárnu s novým vybavením a technologickým zařízením obnovili Jeřábkovi – otec a strýc současné majitelky – v roce 1991. Přestože tehdy byla u nás populární především výroba pečiva francouzského typu, rodina se rozhodla pro pečení tradičního chleba a pečiva.
Kvas pro první upečený chléb byl přivezen z pekárny v Bystřici nad Pernštejnem. Na něj navazuje výroba voňavých a křupavých pecnů Bítešského chleba až dodnes.
Pekařský mistr Antonín Kalvoda z Velkého Meziříčí, který dříve v této pekárně dvanáct let pracoval, navázal původní recepturou na zdejší tradiční osvědčenou výrobu. To, že se jedná o výjimečný chléb, dokazuje i získané osvědčení Klasa.

Tradice i novinky

„Snažíme se zachovávat receptury s jejich tradičními technologiemi, které jsou sice pracnější a nákladnější, ale věříme, že zachování původní přípravy pečení zákazníci ocení. Kromě toho zavádíme i nové výrobky podle zásad zdravé výživy tak, abychom vyhověli všem,“ říká majitelka pekárny. Pekárna funguje na třísměnný provoz, který umožňuje upéct v parní peci maximálně 90 bochníků za hodinu. O zdárný chod se v současné době stará 45 zaměstnanců. Do sortimentu patří jak chléb a běžné pečivo, tak pečivo smažené nebo trvanlivé. Mezi jemným pečivem není opomenuto ani pečivo typické pro tematická období, jako jsou Vánoce, Velikonoce, masopust či svatby, jako například mazance, jidáše, koláče, vánočky a věnce.
Rohlíkového a chlebového pečiva nabízí pekárna přes čtyřicet druhů.
Většina receptur pochází z rodinné kuchyně od babičky a maminky Hany Pöcklové.
„Nezapomínáme ani na zákazníky se zdravotním omezením. Ti si u nás mohou zakoupit různé druhy bezlepkového chleba, které byly oceněny za splnění sedmi nadstandardních kritérií značkou Klasa. Pečeme je na objednávku jedenkrát týdně. Výroba takovýchto chlebů není jednoduchá, právě proto si těch dvou ocenění velice vážíme,“ říká hrdá majitelka Hana Pöcklová.
 

Veronika Nováčková
 

Zveřejněno: 30. 5. 2011

Jste zde: Loučná nad Desnou  >  Obecní úřad  >  Co se psalo o regionu  >  Zakousněte se do chleba z Velké Bíteše

Zpět nahoru